HomeBestemmingenThema's Report schrijven Schrijf tip
Verre reis

Sneeuw op de evenaar

Geschreven op 03 februari 2013 over Ecuador

 

Waarom Ecuador?

"Ecuador een contrastrijk en enorm kleurrijk land is. Met korte dagafstanden, wat wil je nog meer?!"

Belangrijkste tip

Hoogteziekte
Onderschat het niet. Neem pillen mee uit Nederland voor het geval dat je er last van krijgt. Recept via GGD.
Bekijk de 5 tips

Spectaculair is de aankomst in de hoofdstad Quito. Als in een rondvlucht kijken we ademloos vanuit de grote KLM besneeuwde vulkaankraters in. Plotseling rijst het land omhoog en landen we op de 3000 meter hoge hoogvlakte, middenin de stad.

Met een klein vliegtuigje gaan we naar de Amazone, een half uur alleen maar dalen. Dan dieper het oerwoud in met een gemotoriseerde kano naar het Cuyabeno Nationaal Park. Gids Diego toont ons de komende dagen vele geheimen. Zoals kleine zwarte springapen. Nou ja, we zien bewegende takken en soms in een flits zo’n aapje springen. Diego raakt zelf enthousiast van vreemd gegrom uit de verte: ‘rode brulapen, die heb ik al een paar maanden niet gehoord.’
Zout zweet druipt uit mijn wenkbrauwen mijn ogen in, alles plakt. Geeft niet. We proeven de voedselrijke citroenmier. Ze zitten in takjes die Diego opensnijdt. Het krioelende takje snel door je mond leegtrekken en je zult geen hongerdood sterven. Altijd handig om te weten.

Weer terug in de Andes passeren we de evenaar. Een jongen wijst in het verlengde van de streep op de weg: ‘daar is een berg waar de evenaar exact overheen loopt. De enige plek ter wereld met sneeuw op de evenaar.’
Helaas, het is miezerig, die berg is vandaag onzichtbaar.

Meer geluk hebben we een paar dagen later. Kraakhelder ligt de hoogste berg van Ecuador erbij, de Chimbarazo (6310 m). En daar gaan we heen! Chauffeur Carlos rijdt rustig. Het hoogteverschil van 2500 naar 4800 m mogen we niet tè snel overwinnen. Op die 4800 m dropt Carlos ons. In een desolaat en koud landschap.
Ons doel is een hut op 5000 m. We lopen langzaam, happen naar adem. Rusten uit op grote stenen tot onze bonkende hartslag weer zakt. Drinken extra water tegen hoofdpijn. En bereiken in een uurtje die hut. De beloning is een stempel in ons paspoort en … sneeuw. Nu wel. We zien niet alleen sneeuw, we staan er met onze voeten in, bijna op de evenaar!

Van heel andere schoonheid zijn de Indianenmarkten: kleurenexplosies van poncho’s, hoeden en koopwaar. De niet-toeristische weekmarkt van Guamote heeft geen souvenirs. Wel cavia’s (delicatesse), aardappelen (de eetbaarheid is ooit ontdekt in Ecuador), krijsende varkens, onwillige schapen en lama’s. Aan iemands hoedje is te zien uit welk dorp hij/zij komt. In een decor met Spaans-koloniale huizen, zoals iedere stad in Ecuador die heeft. Ook hier: we komen ogen en oren tekort.

En er is nog zoveel meer. Ecuador zal je verrassen zoals het ons verraste!

Alle highlights van de reporter voor Ecuador

0
Hoogteziekte
Onderschat het niet. Neem pillen mee uit Nederland voor het geval dat je er last van krijgt. Recept via GGD.
Deel deze tip
0
In Cuyabeno Nationaal Park is Tapir Lodge een prachtige verblijfplaats. Supervriendelijk personeel en je logeert er in boombungalowtjes.
Deel deze tip
0
Mooiste hoogtewandeling
Maak een wandeling op de Chimbarazo ipv de Cotapaxi vulkaan. Daar loop je in file. Op de Chimbarazo ben je bijna alleen, extra speciaal.
Deel deze tip
0
Weekmarkten
De meeste markten zijn één keer per week. De Indianen komen van heinde en ver. Zorg dat je het schema kent.
Deel deze tip
0
Lunch/logeer in Guamote in gasthuis Inti Sisa. Vlaamse vrijwilligers verzorgen een schooltje, naai- en computerles. Fantastisch werk!
Deel deze tip
Gemiddelde waardering

Reacties en vragen

Map_icon
Blue-map-report
Ecuador

Ontdek Ecuador

Lees meer over Ecuador in reisverhalen en tips. Bekijk deze bestemming of schrijf een report