HomeBestemmingenThema's Report schrijven Schrijf tip
Verre reis

Een rivier bedwingen

Geschreven op 15 februari 2013 over Suriname

 

Waarom Suriname?

"Je kunt hier nog vrij ongedwongen meemaken hoe mensen in de jungle (over)leven. "

Belangrijkste tip

Vlindertuin Lelydorp
Als je tijd hebt, ga met een locale bus naar de vlindertuin, leuke belevenis. In de vlindertuin serveren ze ook heerlijke suotosoep.
Bekijk 1 tip

“Een, twee, drie, goooo!” Onder aansporing van reisgenoot Leo geven we de korjaal nog een krachtige zet. Ik sta middenin de sula kniehoog in het lauwwarme water van de Tapanahony rivier. Aan beide zijden van de korjaal staan mensen om de boot tegen de stroom in door de geulen en over de rotsen te leiden. Op een hogere rots trekken drie reisgenoten aan het touw bevestigd aan de boeg. Na een volgend teken van bootsman Witje wordt er weer getrokken en geduwd. Mijn voeten zoeken houvast op de gladde stenen. Deze keer lukt het ons de korjaal in zijn geheel door het onrustige water te loodsen. Als ook de tweede korjaal de hindernis heeft genomen, kunnen we blijmoedig onze weg vervolgen.

Als een mijnenveld
We passeren grote boulders in het water. Aan de strepen op de rotspartijen is te zien dat het water in de regentijd hier enkele meters hoger stroomt. Voorop zit koelaman Izaak. Hij speurt naar rotsen en obstakels onder het wateroppervlak en geeft aanwijzigen aan de motorist achterin. Het is indrukwekkend te zien hoe goed deze bootsmannen de rivier en haar ondieptes lijken te kennen. Zelfs een voor ons kalme brede vlakte doorkruisen ze als een mijnenveld. Omdat we tegen de stroom invaren, moet de stuurman soms een aanloop nemen en extra vaart maken door een stroomversnelling. Kiest hij de verkeerde route, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Hieraan herinneren de diverse gestrande korjalen die we onderweg passeren.

Steeds verder van huis
Vanuit Paramaribo landden we eergisteren op het vliegveld van Drietabbetje, een creools dorp in het binnenland van Suriname. Pakketten en goederen werden uitgeladen, het hele dorp leek uitgelopen naar het grasveld en er was muziek en drank. In de hitte zochten we een plekje in de schaduw - wij bekeken hen en zij ons. Na een eerste nacht in een hangmat vertrokken we met de korjalen de rivier op. Eerst legden we aan bij een goudzoekerskamp; veel stof, draaiende motoren en bedrijvigheid. Vervolgens passeerden we de grens met het indianengebied. De granman in het eerstvolgende indianendorp gaf ons toestemming verder het binnenland in te varen. Aan de indianengezichten, de traditionele hutten en gereedschappen zie ik dat we nu echt een ander cultuurgebied betreden. Vandaag nog een laatste stroomversnelling te gaan voordat we Apetina bereiken. Van daaruit zullen we de ongerepte natuur te voet verkennen.

Lees het vervolg van de NKBV Vreemde Voettocht in ‘Bergbeklimmen op z’n indiaans’.

Alle highlights van de reporter voor Suriname

0
Vlindertuin Lelydorp
Als je tijd hebt, ga met een locale bus naar de vlindertuin, leuke belevenis. In de vlindertuin serveren ze ook heerlijke suotosoep.
Deel deze tip
Gemiddelde waardering

Reacties en vragen

Map_icon
Blue-map-report
Suriname

Ontdek Suriname

Lees meer over Suriname in reisverhalen en tips. Bekijk deze bestemming of schrijf een report